Japanse Kommen

Kommen zijn, net als borden, onafscheidelijke werktuigen in de Japanse tafelkunst. Al minstens duizend jaar presenteren zij op elegante wijze veel van de gerechten die de Japanse keuken te bieden heeft. Hoewel in Europa Kommen niet voor hoofdgerechten worden gebruikt, aarzelen de Japanners niet ze te gebruiken om van een beetje van alles te genieten, zoals ramen, rijst, soep, thee en zelfs vlees.

Enkele tips over hoe je het meeste uit Japanse Kommen kunt halen

Net als bij Japanse Borden is het duidelijk dat Japanse Kommen niet willekeurig aan tafel kunnen worden gekozen en dat ze niet op dezelfde manier worden gebruikt, afhankelijk van wat ze bevatten (ramen, rijst, soep…). Bovendien hebben de Japanners begrepen hoe zij materialen, kleuren, patronen en maten van Kommen op dezelfde manier kunnen combineren als zij dat met borden hebben gedaan.

Het resultaat van deze Know-How is natuurlijk een enorm assortiment Japanse Kommen en het is zeker niet gemakkelijk een keuze te maken wanneer u uw eerste set Japanse Kommen wilt kopen.

Over het geheel genomen houden we ons aan hetzelfde principe dat we hanteerden toen we de kunst van tafels en borden presenteerden. Dat is het principe van contrast. Dit leidt tot het kiezen van gerechten door ze af te stemmen op de kleur en de vorm van het gepresenteerde voedsel. De grootte varieert echter naar gelang van wat de kom zal bevatten. Daarom zijn kleine Japanse Kommen ontworpen voor rijst of tenminste rijstgerechten.

Kommen van gemiddelde grootte worden gewoonlijk gebruikt voor noedels en grote Japanse Kommen worden gewoonlijk gebruikt voor grote soepen. Er is immers geen formele regel die zegt dat men zich tot op de letter aan deze regels moet houden, en het is dan ook niet verwonderlijk dat rijst in middelgrote Kommen wordt geserveerd.

Er is ook behoefte aan grote lekkerbekken! Het is dus aan u om uw persoonlijke smaak en voorkeur te laten prevaleren boven de ene set Kommen.

Om verder te gaan met Japanse Kommen…

Als Japanse Kommen iets zijn wat u in het bijzonder aanspreekt en interesseert, zult u niet teleurgesteld zijn wanneer u de vele stijlen Kommen ontdekt die in Japan bestonden en nog steeds bestaan. Naast de technische kenmerken zijn er bepaalde families van Kommen die zich van hun tegenhangers onderscheiden.

In de eerste plaats zijn er de Chawan, dat zijn kleine schotels die worden gekenmerkt door hun vrij grote vorm en geringe hoogte, maar vooral door hun antieke uiterlijk en zeer bijzondere vormgeving. Zij worden vaak gebruikt in theehuizen en tijdens theeceremonies in Japan. Yunomi zijn ook schotels, maar ze zijn vrij hoog en niet erg breed.

Voor het hoofdgerecht zijn er donburi en nimonowan kommen die gebruikt worden voor ramen en vlees– en groentegerechten. Ten slotte zijn er de shiru wan die wordt gebruikt om soepen te drinken en de kobachi die als voorgerecht of hapje worden gebruikt.