Japanse Bentoboxen (26)

Japanse Theepotten (22)

Japanse Eetstokjes (28)

Japanse Kommen (16)

Japanse Beker (14)

Japanse Theeservies (11)

Japanse Theedozen (12)

Japanse Tafelgerei

Japan, dat in de hele wereld bekend is om zijn wetenschap en culinaire produktie, heeft in de loop der eeuwen een ware gastronomische cultuur ontwikkeld, zowel wat de gerechten als de eetgewoonten betreft.

De kunst van de Japanse Tafel, een uitzonderlijke manier van leven

De Japanners staan heel ver af van onze westerse gewoonten en gebruiken en eten hun voedsel niet zoals wij dat doen. U weet waarschijnlijk wel dat ze eetstokjes, meestal van hout, gebruiken om te eten, maar weet u welke fouten u kunt maken als u ze gebruikt?

Dingen die je niet moet doen als je Japanse eetstokjes gebruikt

1 / Allereerst is het verleidelijk om in het eten te prikken om het beter te kunnen vangen, maar dat zou heel verkeerd zijn, want het is een praktijk die alleen bij begrafenissen wordt ontdekt.

2 / Als u met Japanners eet, speel dan niet met eetstokjes en kauw er niet op, dat zou zeer onbeleefd zijn.

3 / Tot slot, gebruik de eetstokjes niet om aan het bord te trekken, maar gebruik de andere kant van de eetstokjes om van een gewoon bord te eten; wanneer de eetstokjes niet meer gebruikt worden, leg ze dan op de eetstokjeshouder die voor dit doel is klaargemaakt.

Nu kun je tenminste bereid zijn om met stokjes te eten, als je weet hoe je ze moet gebruiken! Hier zijn wat tips om te voorkomen dat je mishandeld wordt tijdens de maaltijd.

Japanse vrouw die een gerecht eet

De regels van Hoffelijkheid tijdens de Maaltijd

Begin de maaltijd met “Itadakimasu” (wat “Ik aanvaard” betekent), wat min of meer overeenkomt met ons “Eet smakelijk!”, en waarmee u uw dankbaarheid uitdrukt voor de maaltijd die u op het punt staat te eten.

Let op dat u niet rondsnuffelt, hoewel onze etiquette het toestaat om aan tafel en buiten de maaltijd rond te snuffelen wanneer u omringd bent door andere mensen, is dit in Japan niet aanvaardbaar.

Wij raden u ook aan uw maaltijd helemaal af te maken, want als u eten op uw bord laat liggen, kan dat een teken van gebrek aan respect zijn.

Tot slot, wees niet bang om je noedels op te zuigen en ze in batches te eten zonder ze noodzakelijkerwijs te snijden. In onze westerse cultuur waarderen we geluid niet als we eten, maar in Japan wordt geluid beschouwd als een manier om het voedsel dat je eet te waarderen.

Een Unieke Kennis

Het is geen toeval dat Japan een van de grootste visverbruikers ter wereld is. Het is een gerecht dat in de loop der jaren is verbeterd en nu wordt erkend om zijn meesterlijke receptuurkennis.

Sushi en Sashimi hebben grote indruk gemaakt in Europa, vooral in Zweden. Dat blijkt wel uit de vele restaurants die de afgelopen 50 jaar zijn geopend. De culinaire rijkdom van de Japanse keuken is echter niet beperkt tot Sushi en Sashimi.

Japanse Sushis

Wat het gerecht ook is, er wordt altijd veel nadruk gelegd op de visuele effecten. Dit kan worden vergeleken met de bloemschikking die bekend staat als Ikebana, die ook opvalt door haar visuele elegantie.

Ook in hun keuken vinden we hun nauwe band met de natuur terug, eenvoudigweg omdat wanneer een gerecht de vijf elementen van de natuur combineert (vooral door de kleur, d.w.z. vuur, metaal, water, hout en aarde) het als geslaagd wordt beschouwd.

De Japanse keuken zou echter niets zijn als zij niet ook esthetisch goed werd gepresenteerd. Dit is de rol van de Japanse ober, die de gewoonte heeft het principe van het contrast te gebruiken om zijn verschillende gerechten op te waarderen. De vorm en kleur zijn hetzelfde. Als het bord rond is, wordt het gepresenteerd op een vierkant dienblad, en als de kleur licht is, wordt het gepresenteerd op een zwart dienblad.

De belangrijkste hulpmiddelen voor een geslaagde Japanse Tafelkunst

Zoals u ziet, is Japans koken niet genoeg om de Japanse keuken volledig in uw dagelijks leven op te nemen.

Het is belangrijk dat u beschikt over bestek en een speciaal servies, dat ten minste bestaat uit een bord voor het hoofdgerecht, Kommen voor rijst, ramen en soep (bij voorkeur verschillende Kommen), en eetstokjes, zodat u niet met uw vingers hoeft te eten, hooguit een eetstokjeshouder, zodat u de eetstokjes niet direct op tafel hoeft te leggen (niet noodzakelijkerwijs in het zicht in Japan).

In onze online winkel Kanka Japan vindt u een ruime keuze aan Japans servies. Dit servies kan uw gerechten opvallender maken en de gasten een gevoel van elegantie geven.

Japanse vrouw die noedels eet

Thee in de Japanse cultuur

Thee heeft ook een zeer nauwe band met Japan, en de geschiedenis ervan is meer dan duizend jaar oud. Hoewel deze drank oorspronkelijk uit China werd ingevoerd, wist Japan hem op zijn eigen grondgebied te gebruiken en te consumeren volgens zijn eigen gewoonten en tradities.

In de loop der eeuwen werden theehuizen gebouwd en werden theeceremonies een traditie. Thee wordt gedronken in handgemaakte kommen en deze drank werd een deel van de eigen cultuur.

De voordelen van thee Voordat thee werd gedronken om zijn smaak en “genotdrank”, was het eerst een drank die door monniken en krijgers als geneesmiddel werd beschouwd. Het eerste populaire boek over thee in Japan was getiteld “Gezond blijven door het drinken van groene thee”. Van de groene thee is matcha echter de thee die het meest opvalt door zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Theeceremonie

Voordelen van Matcha

Matcha bevat 137 keer meer catechinen dan andere groene thee en profiteert van de effecten van etherische oliën, tanninen, fenolverbindingen en enzymen. Het kan het immuunsysteem stimuleren, cholesterol bestrijden en ontstekingen en neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en kanker voorkomen.

Er wordt ook gezegd dat het huidveroudering helpt tegengaan, dus het is een geweldige bondgenoot tegen huidveroudering. De voordelen zijn echter niet beperkt tot die welke hierboven zijn genoemd, want het kan ook helpen bij de aandacht en het geheugen.

Maar let op, hoewel matcha veel voordelen heeft, moet het niet worden misbruikt en met mate worden geconsumeerd. Overmatige consumptie staat gelijk met een overdosis vitamine A, C en E. Daarom moet worden vermeden het elke dag te drinken, en wordt aanbevolen dat zware consumenten om de twee à drie dagen afwisselen.