Japanse Theepotten

Hoewel thee al in de 7e eeuw in Japan werd ingevoerd, werd het zetten van Theepotten pas populair in de 12e eeuw. Het is ontstaan in de stad Mizusawa (nu Oshu) toen de samoerai Fujiwara no Kiyohira een gietijzeren pot kocht en die naar de stad bracht. Deze gebeurtenis markeerde het begin van de grootschalige productie van gietijzeren pannen in Noord-Japan

Gietijzeren Theepotten

Hoewel de kennis om Gietijzeren Theepotten te maken oorspronkelijk uit China komt, was het vooral Japan dat het ambacht in de loop der eeuwen perfectioneerde. Het is een belangrijk deel van zijn eigen cultuur geworden, en verbouwt zwarte en groene thee als Matcha en Sencha op veel verschillende plaatsen.

Zoals blijkt uit de introductie van Japanse Theepotten, was het de samoerai Fujiwara no Kiyohira die de ontwikkeling van de Theepottenproductie in de 12e eeuw mogelijk maakte. Het duurde echter tot de 15e eeuw voordat de productie van theepotten aanzienlijk toenam.

Dit was het gevolg van de komst van de Theeceremonie in Japan, waardoor de consumptie van thee in het land drastisch toenam en bijgevolg ook het aantal Theepotten dat nodig was om de thee te consumeren. Het aantal Japanse theeliefhebbers nam ook toe naarmate de voordelen van thee en de vele geneeskrachtige eigenschappen en deugden ervan werden belicht.

De productie van Japanse Gietijzeren Theepotten werd in de 17e eeuw nieuw leven ingeblazen dankzij Prins Nanbu, die zijn eigen persoonlijke verzameling Theepotten aanlegde. Andere dorpen zoals Yamagata, Shiga, Osaka, Takaoka en vele andere namen deze kennis geleidelijk over.

Als Japan erin geslaagd is uit te blinken in de produktie van Theepotten, dan is dat ook omdat het een zeer belangrijke produktie heeft van Satetsu, wat niets anders is dan het ijzervijlsel dat gebruikt wordt bij de vervaardiging van Gietijzeren Theepotten. Satetsu wordt ook gebruikt om de beroemde samoerai zwaarden te maken.

De voordelen van het gebruik van een Gietijzeren Theepot

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een Gietijzeren Theepot om thee te koken en te drinken is de reactie tussen het water en het ijzer. Wanneer het water in contact komt met het gietijzer, wordt het verrijkt met ijzer en krijgt de thee een speciale smaak die zeer goed is om ijzertekort te voorkomen. Het enige wat u hoeft te doen is genieten van uw heerlijke drankje in uw Theekopje nadat u het hebt gebrouwen.

Kyusus Theepotten

Het is heel gewoon om aan Gietijzeren Theepotten te denken wanneer je aan Japanse Theepotten of Japanse groene thee denkt. Hoe verrassend het ook mag lijken, Gietijzeren Theepotten waren niet de meest populaire Theepotten om thee te drinken in Japan. Het waren de klei-infusers die het meest werden gebruikt, een soort Theepot die werd gereserveerd voor het zetten van groene thee om de frisheid van hun geurige aroma’s te behouden.

Net als het gietijzer komen ze oorspronkelijk uit China, maar het ambacht werd geperfectioneerd in Japan. Ze worden uitsluitend van klei gemaakt en de beste kwaliteit zijn die welke in de vulkanische streken van Japan worden gemaakt, omdat het water daar beter mineraliseert. De beste kyusu-Theepotten zijn dus die uit de stad Tokoname, op de voet gevolgd door die uit Bizen, Shigaraki, Tamba, Seto en Echizen.

Kyusu hebben echter een kleinere inhoud dan Gietijzeren Theepotten en hebben gewoonlijk het handvat aan de zijkant (bekend als yokode Kyūsu), geplaatst in een hoek van 90° ten opzichte van de tuit. Kyusus kunnen echter twee andere vormen hebben. Zij kunnen een handvat hebben dat aan de achterkant is geplaatst (ushirode kyūsu genoemd), maar kunnen ook een handvat hebben (uwade kyūsu) op dezelfde wijze als traditionele Japanse Gietijzeren Theepotten.

De voordelen van het gebruik van een klei Kyusu

Wanneer de vulkanische klei in contact komt met het hete water en de theebladeren, vindt er een reactie plaats die de thee een unieke smaak geeft, omdat de klei sterk gemineraliseerd is. Deze smaak verschilt zelfs van de smaak van Gietijzeren Theepotten. Het gaat allemaal om smaak.

Hoe kies je je Japanse Theepot?

Nu we de meest Gebruikte Theepotten in het feodale Japan hebben gezien, willen we u wat advies geven over hoe u uw Theepot moet kiezen. Zowel in het algemeen als in onze eigen collectie Japanse Theepotten, kunnen we alleen maar concluderen dat er aan keuze geen gebrek is.

Vroeger kon je alleen kiezen tussen Kyusu en Gietijzeren Theepotten, maar tegenwoordig zijn er nieuwe materialen zoals glas en zelfs zilver verschenen, zodat het niet altijd gemakkelijk is om te kiezen.

Wat het materiaal betreft, hebben wij reeds de belangrijkste voordelen ervan gezien, zoals de goede warmtegeleiding en het voorkomen van ijzertekort in Gietijzeren Theepotten of de speciale smaak voor groene thee in Theepotten van klei. Als het gaat om vorm, kleur of patroon, is het vooral een kwestie van persoonlijke smaak.

Geeft u uw theepauze liever een moderne twist door thee te drinken uit een porseleinen, keramische of Glazen Theepot, of bent u van de oude stempel en drinkt u liever thee volgens de traditie uit een Gietijzeren Theepot of een Kyusu? Alleen u kunt het antwoord vinden, want het is een kwestie van smaak.

Vooral omdat thee vooral een ontgiftende drank is met een goede smaak, maar vooral ook een persoonlijke drank, want bij de bereiding van thee kunt u even de tijd nemen om de thee te proeven die bij u past, of het nu zwarte thee, rode thee, witte thee of zelfs earl grey thee is. Als u uw theezakje of gram thee goed bewaart in een theecontainer, zult u in ieder geval probleemloos kunnen genieten van de smaken en dus van uw proeverij.