Japanse blog

Japanse Draak en Legenden

Japanse Draak en Legenden

Verre van onze vuurspuwende westerse draak is de Japanse draak nog steeds een fascinerend en symbolisch wezen uit het land van de rijzende zon. Het heeft een belangrijke plaats in de Aziatische mythologie waar vele legenden verwijzen naar deze natuurkracht.

De Japanse draak, ook bekend als ryū (龍) of tatsu (竜), is een slangachtig wezen zonder vleugels, in tegenstelling tot de westerse draak. Het is een symbool van kracht en macht en wordt in Japan gerespecteerd en geëerd.

Ben je klaar om meer te leren over dit majestueuze, legendarische dier?

De Japanse draak in al zijn glorie

Allereerst staat de Japanse draak bekend als een van de beschermers van het boeddhisme. Het verschijnt in veel religieuze gebouwen om godheden te beschermen, in de vorm van beelden of schilderijen.

Het is een dier van Chinese oorsprong en de legendes die ermee verbonden zijn vinden hun oorsprong in China voordat ze zich over heel Azië verspreiden.

Wist je dat de draak de bijzondere eigenschap heeft dat hij een heilige kraal in zijn nek heeft verborgen die hem al deze krachten geeft? Het wordt zeer gewaardeerd door mannen en brengt geluk en wijsheid aan degene die het vasthoudt.

Portret van de Japanse draak

Japanse Draak

Dit mythische dier heeft een lang slangenlichaam bedekt met schubben en geen vleugels. Zijn uiterlijk lijkt op een kruising tussen verschillende dieren met een reptielenlichaam, tijgerbotten, adelaarsklauwen, een harige kamelenkop, ossenoren en hertenhoorns. Zijn demonische ogen versterkten zijn wilde uiterlijk. Maar in tegenstelling tot zijn Chinese neef heeft de Japanse draak slechts drie klauwen in plaats van vijf.

Voordat een wezen een draak wordt, doorloopt het verschillende ontwikkelingsstadia die duizenden jaren duren. Eerst is het een slang voordat het muteert in een karper, een paar eeuwen later ontwikkelt het zijn beroemde geitenbaard voordat het klauwpoten en een staart krijgt. Aan het einde van deze lange metamorfose ontwikkelt hij hoorns om geluiden te onderscheiden en ten slotte een kam waarmee hij als volwassene kan vliegen.

👉 Ontdek de legende van de koikarper en het ontstaan van de Gele Rivier. Dit verhaal over de oorsprong van draken is een geweldig voorbeeld van doorzettingsvermogen!

Dit reptiel staat bekend om zijn lange levensduur en leeft voornamelijk in het water, vandaar dat hij in Japanse kunstwerken vaak in het water wordt afgebeeld.

Volgens de Japanse mythologie heeft dit wezen de superkracht om te transformeren, zijn lichaam te verlengen of zelfs onzichtbaar te worden. Het kan ook een menselijk uiterlijk aannemen (zoals in de film De reis van Chihiro).

Hoewel hij kan vliegen, is dat niet zijn belangrijkste kracht, want hij lijkt meer op een slang dan op een vogel. We zijn dus ver verwijderd van het stereotype van de Europese draak die met zijn reusachtige vleugels door de lucht glijdt en vuur ademt.

De oorsprong van de Japanse draak

De Japanse draak vindt zijn oorsprong in de legenden over de oorsprong van het universum. Kort na de schepping van hemel en aarde werden zeven generaties kami (Japanse goden) geboren. Draken zouden samen met andere wezens zijn verschenen om hen te beschermen, als beschermers van de hemelse goden.

In de Japanse mythologie zouden ze over de zeeën heersen en vechten om de goden te verdedigen.

draak japans heiligdom

De Draken Zuiveringsfontein – Higashi Hongan-ji Tempel, Kyoto.

Er zijn 5 soorten draak:

  • De hemelse draak, beschermer van de kamelen
  • De spirituele draak, god van wind en regen
  • De aardse draak, bewaker van de rivieren en oceanen.
  • De schatbewaarder, bewaker van de edelstenen.
  • De keizerlijke draak, symbool van de Chinese dynastie
Bezoek de winkel Kanka Japan

De symboliek van de Japanse draak

Net als de natuur, die kracht, macht en onvoorspelbaarheid belichaamt, kan dit reptiel gevaarlijk zijn voor gewone mensen.

Maar bovenal is de draak een teken van geluk en is hij over het algemeen welwillend. Daarnaast brengt het geluk, rijkdom en succes en symboliseert het in de Japanse folklore wijsheid, doorzettingsvermogen en onsterfelijkheid.

In Japan wordt de draak gevraagd regen aan te trekken om het land te voeden.

De Japanse legenden van de draak

In de Kojiki, een oud boek uit 712 dat veel legenden bevat over het ontstaan van Japan en de Shinto goden, draaien verschillende mythen om de draak. De bekendste zijn waarschijnlijk de legenden van Yamata no Orochi en Watatsumi.

De legende van Yamata no Orochi, de oudste

Yamata No Orochi

”Yamata No Orochi” door Eitaku Sensei / “Het gevecht tussen Susanoo en Yamata no Orochi” door Chikanobu Toyohara

Yamata no Orochi, ook bekend als Orochi, was een kwaadaardig wezen met acht staarten en acht hoofden dat rondzwierf bij de Hi rivier in de stad Izumo. Elk hoofd vertegenwoordigde natuurlijke elementen zoals water, aarde, wind, vuur, bliksem, licht, duisternis en gif. Zijn rode ogen deden denken aan de kleur van bloed. Zijn lichaam was zo lang dat het zich uitstrekte over acht heuvels en acht bergen. Indrukwekkend!

Op zijn rug zag je cipressen en mos en op zijn buik rivieren van bloed. Volgens de legende verslond de draak elk jaar een jong meisje. Alle inwoners van de provincie Koshi waren bang voor dit wrede monster.

“Op een dag, toen de koning van Izumo op het punt stond zijn achtste en laatste dochter te offeren om het beest gunstig te stemmen, stelde Susanoo, god van de storm, een pact voor: vecht tegen de draak in ruil voor de hand van het meisje.

Om de draak te verslaan, moest Susanoo sluw 8 vaten sake loslaten om zijn vijand te misleiden. Yamata no Orochi dronk onweerstaanbaar elke druppel van het goddelijke drankje voordat hij in slaap viel.

Het was toen dat Susanoo zich op het monster stortte om het te doden door zijn acht hoofden één voor één af te hakken. Toen hij zijn rivaal opensneed, vond hij binnenin een heilig zwaard genaamd Kusanagi no Tsurugi, dat hij later offerde aan zijn zuster Amaterasu, de godin van de zon.”

Men kan zich voorstellen dat dit verhaal eigenlijk de menselijke offers weergeeft die in het verleden werden gebracht om de woede van de tegenstrevende stammen te stillen, en dat het aldus in het lichaam van de draak gevonden zwaard de langverwachte verwerving van een verschrikkelijk effectief wapen vertegenwoordigde om een moeilijke strijd te overwinnen.

Lees voor meer informatie ons artikel over de legende van Susanoo vs. de draak Yamata no Orochi! Je komt meer te weten over deze ongelooflijke stormgod en het mysterieuze Kusanagi zwaard…

Het verhaal van Watatsumi, drakenkoning en god van de zee

ryujin draak

Watatsumi, ook bekend als Ryujin, is de drakenkoning en de grote god van de zee en de oceanen. Deze draak is herkenbaar aan zijn kolossale omvang en lange snor. Hij is de heer van de getijden en heerst over alle watersoorten. De koning is gul en verwelkomt de schipbreukelingen in zijn prachtige onderwaterpaleis.

“Op een dag ontmoette een van zijn mooie dochters genaamd Otohime Hoori, een man die over de zee zwierf op zoek naar een haak. De twee werden verliefd en besloten samen te gaan wonen in Watatsumi’s paleis.

Na enkele jaren wilde Hoori, die zich verveelde, terugkeren en aan land gaan wonen, maar hij was bang voor de reactie van zijn broer toen deze vernam dat hij zijn haak niet had gevonden. De koning was vriendelijk en besloot de dienaren van zijn koninkrijk te ontbieden om hen te vragen of zij het voorwerp hadden gezien dat hij zocht. Gelukkig had een vis het net ingeslikt.

Hoori kon toen terugkeren naar zijn geliefde land met zijn vrouw, de drakengodin.”

Volgens de legende werd hun kleinzoon de eerste keizer van Japan. Daarom zouden keizers afstammelingen zijn van de kami.

De mythe van Ryujin en de kwal, een grappig verhaal

Draak Watatsumi

Er is een andere legende over de zeegod Ryujin.

“Toen zijn dochter aan een ongeneeslijke ziekte leed, vroeg Ryujin de kwal om hem een apenlever te geven. Toen had het weekdier nog botten en beenderen.

De kwal deed dat en zocht naar het zoogdier. Toen hij de aap vond, vertelde de aap hem dat zijn lever was gestolen. De kwal keerde met lege handen terug naar zijn koning.

Ryujin realiseerde zich snel dat de aap hen had beschimpt en in woede verpletterde hij de kwal met al zijn gewicht.”

Sindsdien lijkt de kwal op het weekdier dat we nu kennen, plat van vorm en zonder botten.

Het belang van de draak in de Japanse cultuur

Elk voorjaar eren de Japanners draken in Tokio tijdens Kinryu no mai, een ceremonie in Senso-ji in Asakusa, de oudste boeddhistische tempel van de hoofdstad.

Een gouden draak paradeert rond het religieuze gebouw, gedragen door acht dansers. Zijn lichaam is 18 meter lang en heeft niet minder dan 8888 schubben. Dat zijn veel 8-en! Het is niet verwonderlijk, aangezien het een fetisjistische handeling is voor boeddhisten. De Gouden Draak keert ook terug naar Tokio op 18 oktober tijdens het Chrysantenfestival.

Kinryu no mai

Kinryu no mai Gouden Drakendans, Senso-ji Tempel in Tokio

Als u het prachtige land Japan bezoekt, kijk dan uit naar draken in shinto-gebouwen bij rivieren.

Itsukushhima Shrine op het heilige eiland Miyajima, een UNESCO werelderfgoed, is een opmerkelijke plaats in Japan waar draken worden aangeroepen. Als je een Zen Boeddhistische tempel bezoekt, zie je ze zeker op het plafond.

De betekenis van de Japanse drakentatoeage

De draak is een veel voorkomend tattoo-thema over de hele wereld, vanwege zijn sterke symboliek, mythische aard, astrologische connotaties en majestueuze verschijning.

We zijn het er allemaal over eens dat een draak tattoo respect afdwingt. Dit mythische wezen is wijs en welwillend, maar onvoorspelbaar en gevaarlijk als je het provoceert. Heb je hetzelfde karakter? Deze tattoo is misschien iets voor jou.

Japanse draak tatoeage

De Japanse draak ryū heeft geen geheimen meer voor jou…

Al deze gebeurtenissen, legendes, werken en gebouwen ter ere van Japanse draken laten zien hoe diep dit buitengewone wezen al eeuwenlang in de Japanse cultuur is geworteld.

Vanaf nu kun je indruk maken op je vrienden door ze te vertellen over de legende van Yamata no Orochi.

Ben je gefascineerd door Japanse draken en hun symboliek? Laat het weten door je huis te versieren met dit Japanse schilderij draak Ryu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *