Japanse blog

De Verschillende Soorten Japanse Kimono’s

De Verschillende Soorten Japanse Kimono's

U kent vast wel de kimono, het beroemdste traditionele Japanse kledingstuk ter wereld. Maar er is niet slechts één type! U vindt gemakkelijk meer dan tien soorten kimono’s die bij meer of minder formele gelegenheden worden gedragen, afhankelijk van de kleuren, de stof of de snit van de kimono.

Vandaag volgt een niet-limitatieve lijst van de verschillende kimono’s die in de Japanse cultuur voorkomen. Tegen de tijd dat u klaar bent met het lezen van dit artikel, weet u precies welke kimono het is als u ooit naar Japan gaat, als u een kimono wilt dragen of als u iemand een kimono ziet dragen!

Maar laten we geen tijd meer verspillen, laten we beginnen!

Japanse kimono vrouw

Wat is een Kimono?

Voor wie nog steeds niet weet wat een kimono is, het is gewoon een traditioneel Japans kledingstuk, bekend om zijn T-vorm, uitlopende mouwen, gekruiste zijkanten, borduurwerk en XXL riem (obi genoemd).

Vóór de 16e eeuw werden kimono’s voornamelijk als huiskleding gedragen door de Japanse aristocratie, en werden daarna een belangrijk kledingstuk voor Japanse mannen en vrouwen voor zowel speciale als gelegenheidsgelegenheden.

Tot 1868, toen de Meiji Keizer mannen verplichtte een westers pak te dragen op kantoor. Sindsdien is de kimono een populair kledingstuk in Japan gebleven en wordt hij nog steeds gedragen bij speciale gelegenheden.

Het heeft vele betekenissen, afhankelijk van de kleur of het patroon. Zo zou de indigo kimono insecten en slangen afweren, terwijl de met bamboe geborduurde kimono symbool staat voor duurzaamheid en vernieuwing.

Groepen Japanse vrouwen die kimono's dragen

Alledaagse Japanse kimono’s

Zoals u ziet is de kimono hiërarchisch en meer of minder formeel, afhankelijk van het model. Er zijn echter 4 kimono’s die zeer formeel zijn en vaker door Japanners worden gedragen. Laten we ze samen ontdekken!

Komon

Komon (letterlijk “kleine patronen”) kunnen al dan niet door getrouwde vrouwen worden gedragen. De hele kimono is bedekt met kleine patronen die op een regelmatige manier zijn gerangschikt. Het is de meest informele zijden kimono in de Japanse samenleving en kan worden gedragen bij de meeste dagelijkse gelegenheden, zoals bijeenkomsten, familiebezoek, de bioscoop, winkelen of het bijwonen van een theeceremonie.

komon kimono

Yukata

De yukata is de kimono van de zomerfeesten. Het staat bekend om zijn heldere kleuren en eenvoudige ontwerp. Het is een informele kimono van ongevoerd katoen of polyester, gedragen door mannen en vrouwen van alle leeftijden.

Vergeleken met andere soorten kimono’s is de yukata gemakkelijker te dragen en veel goedkoper. Yukata’s zijn ook erg populair in Vietnam en worden vaak gedragen op strip- en cosplayconferenties.

Yukata

Als je meer wilt weten over dit type kimono, hebben we net een ander artikel geschreven waarin het verschil tussen yukata en klassieke kimono wordt uitgelegd! Omdat het op het eerste gezicht niet altijd duidelijk is.

Tsumugi

De Tsumugi kimono, die tegenwoordig als elegant en luxueus wordt beschouwd, was ooit de kimono van het volk! Het was gemaakt van een vrij goedkope zijden stof.

Deze stof is ontstaan in de Edo-periode (1603-1867), een tijd waarin de verschillende sociale klassen aan strenge regels onderworpen waren, ook wat betreft hun kleding. Zijde was gereserveerd voor de adel en de krijgers. De wijnbouwers begonnen daarom voor eigen gebruik stoffen te produceren van zijden draden van gemiddelde kwaliteit, die onmogelijk te verkopen waren.

Tsumugi kimono

Deze stof, die door zijn oneffenheden meer op katoen dan op zijde leek, werd zeer gewaardeerd door de lagere klassen (kooplieden, bourgeoisie) die dankzij dit vernuft in alle rust een voor hen verboden stof konden dragen.

Haori

Haori is niet per se een kimono, maar wordt vaak als zodanig beschouwd!

Het is eigenlijk een traditionele Japanse jas met een losse pasvorm en een lengte die gaat van een gewone jas tot halverwege de dij of zelfs tot aan de kuiten. In tegenstelling tot kimono’s zijn ze niet gesloten en worden ze gewoonlijk open gedragen, hoewel sommige gesloten kunnen zijn.

De Japanners gebruikten en gebruiken ze vaak om een kimono te bedekken, als bescherming tegen de kou of gewoon voor de stijl. Deze is meestal gevoerd met zijde, of soms met katoen.

Haori Kimono

Tegenwoordig zijn er veel modellen van katoen en polyester, een combinatie die een lichte en antitranspirerende uitstraling geeft, ideaal om in de zomer te dragen.

Haori jassen kunnen zowel door mannen als vrouwen gedragen worden. Het wordt vaak gebruikt in Japanse streetwear, een urban fashion rechtstreeks uit de wijk Harajuku! U vindt een breed scala aan moderne haori in onze winkel, als u zich daardoor laat verleiden.

In onze gids over het haori jas gaan we dieper in op de geschiedenis ervan en leggen we uit hoe je het het beste kunt dragen.

Formele kimono’s

Nu u alle informele kimono’s kent die de Japanners dragen voor alledag, kleine evenementen of de zomer, laten we de formele kimono’s introduceren.

Om fouten te voorkomen als je ooit wordt uitgenodigd voor een bruiloft of diploma-uitreiking, zijn hier de 9 belangrijkste kimono’s in de Japanse cultuur.

Furisode

Furisoden is een zijden kimono voor ongetrouwde vrouwen! Het is versierd met heldere patronen en bedekt het grootste deel van het oppervlak. Het woord Furisode betekent “lange mouwen” omdat de lengte van de mouwen tussen 75 en 125 cm bedraagt.

Hoe langer de mouw, hoe formeler het is. Voor alleenstaande vrouwen is dit de meest formele kimono, gedragen bij evenementen zoals theeceremonies, feesten, regeringsvergaderingen en bruiloften.

Furisode kimono

Edo-komon

Edo-Komon is de “koning van de Japanse kimono“! Het wordt zo beschouwd omdat het werd gedragen door de heren en samoerai. De mensen konden deze kimono niet dragen met het familiepatroon van de koninklijke familie die regeerde tijdens het Edo-tijdperk.

edo-komon kimono

Tegenwoordig mogen alleen producten met een Japans overheidslabel deze titel dragen, en een klein handjevol bedrijven zoals Matsutsuna produceert nog steeds de uitzonderlijke stof waaruit het bestaat. Als u meer wilt weten, is hier een zeer interessant artikel dat het traditionele fabricageproces beschrijft.

Japanse kimono voor mannen

Hômongi

Hômongi is een zijden kimono die gekenmerkt wordt door zijn patronen die geconcentreerd zijn rond de zoom, de mouwen en soms de romp, en die de naden zonder onderbreking bedekken (anders is het een tsukesage).

Hômongi betekent “kledingstuk van bezoek”. Het kan soms versierd zijn met één of drie lagen markeringen. Getrouwde of alleenstaande vrouwen dragen het om te entertainen, op bezoek te gaan, naar een restaurant te gaan of deel te nemen aan theeceremonies.

Hômongi Kimono

Tsukesage

Deze kimono is soms moeilijk te onderscheiden van de hômongi, die hij in de meeste gevallen gemakkelijk kan vervangen. Het is ook geschikt voor minder conventionele evenementen (waar hômongi misschien als te goed gekleed wordt beschouwd).

Bovendien maken de zachte kleuren van deze kimono hem een must voor deelnemers aan theeceremonies. Soms zijn de patronen, die niet bij de hals voorkomen, subtieler en bieden ze niet dezelfde harmonieuze eenheid als die op de hômongi.

Tsukesage kimono

Iromuji

Iromuji (letterlijk “effen kleur”) is een zijden kimono zonder patroon, en er is slechts één kleur voor gehuwde en ongehuwde vrouwen. Het is meer of minder formeel, naargelang het wapen ontbreekt of aanwezig is.

Het is dus geschikt voor formele gelegenheden (bruiloften, ceremonies) of meer informele (restaurants, bezoeken). Het is ook bijzonder geschikt voor de theeceremonie.

Iromuji kimono

Uchikake

Dit is een uiterst formele zijden kimono met lange mouwen en een sleep, speciaal gereserveerd voor bruiden of professionele artiesten. Het kan wit of rood, goud en zwart zijn. Het is geborduurd met vele gunstige motieven zoals feniks, kraanvogel, schildpad, bamboe, pijnboom en pruimenbloesem.

Het wordt gedragen als een jasje over een meestal witte furisode (kakeshita) en wordt nooit gesloten met een obi-riem. Het is, in zekere zin, de formele versie van haori.

Uchikake

Tomesode

Tomesode (letterlijk “aangehechte mouwen”) is de meest formele zijden kimono voor getrouwde vrouwen. Het is versierd met één, drie of vijf familietekens en het patroon (dat van zilver of goud kan zijn) is geconcentreerd op het onderste gedeelte. Er zijn twee soorten: gekleurd (denture) of zwart (kurotomesode).

De meest formele is de kurotomesode met vijf lagen, die vooral gezien wordt door de bruid en de moeder van de bruidegom op de bruiloft. Deze kleding is geschikt voor bruiloften, feesten, afstudeerceremonies of theekransjes, maar is te formeel voor naar restaurants gaan, winkelen of reizen.

tomesode

Mofuku

Mofuku is een rouwkimono voor zowel mannen als vrouwen. Het is een geheel zwarte zijden kimono met vijf lagen emblemen erop gedrukt en wordt gedragen over wit ondergoed en tabis. Voor vrouwen zijn de obi en andere kledingaccessoires ook zwart. Het is voorbehouden aan de familie en nabestaanden van de overledene.

Mofuku kimono

Shiromuku

Deze geheel witte huwelijkskleding (subkimono, kimono en uchikake) symboliseert de zuiverheid van de bruid, die bereid is de gewoonten en tradities van de schoonfamilie te aanvaarden en te assimileren. Ook de accessoires zijn helemaal wit (ventilator, sigarettenhouder, hout, elektriciteitskabel, pijp…). Er zijn varianten met een paar vleugjes rood, de kleur van geluk bij uitstek.

Shiromuku kimono

Show’s Kimonos

Nu alle formele en informele kimono’s met een fijne kam zijn onderzocht, rest ons alleen nog te praten over de kimono’s die worden gedragen door de geisha’s, performers en alle andere acteurs op het podium tijdens de verschillende shows. In dit geval zijn er drie kimono’s!

Odori Katamigawari

Odori betekent “dans”, dus we begrijpen meteen dat het een kimono is die ontworpen is om traditionele dansen uit te voeren. Katamigawari betekent “half en half” omdat de versiering meestal verdeeld is in twee volledig tegenovergestelde delen.

Dit type kimono is meestal gemaakt van synthetische vezels en is gemakkelijker schoon te maken dan zijden kimono’s. Het is niet gevoerd om te voorkomen dat dansers het te warm krijgen tijdens hun optreden.

Odori Katamigawari

Susohiki eller Hikizuri

Deze zijden kimono wordt gedragen door geisha’s en traditionele dansers op het podium. In tegenstelling tot de andere kimono’s is deze langer en heeft een sleep die over de vloer loopt.

Hikizuri kimono

De ideale Kimono volgens zijn gebruik.

U zult begrepen hebben dat de overgrote meerderheid van de kimono’s gedragen wordt bij speciale gelegenheden en dat elke kimono zijn eigen codes heeft. Als je ooit in de gelegenheid bent om een theeceremonie bij te wonen, als je naar een Matsuri festival wilt gaan, cosplay wilt doen of gewoon een comfortabel gewaad voor thuis wilt hebben, heb je een kimono nodig.

Bij Kanka Japan bieden we een breed scala aan kimono’s en yukata’s voor mannen en vrouwen, gemaakt van katoen en polyester voor een lichte, comfortabele en ademende stof die lang meegaat. Vind onze volledige collectie kimono’s door direct op onderstaande afbeelding te klikken!

Japanse Kimono

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *