Japanse blog

Wat is het Verschil Tussen een Yukata en een Kimono?

Wat is het Verschil Tussen een Yukata en een Kimono?

Als ik met je praat over de Japanse cultuur, is een van de eerste beelden waar je aan denkt de kimono… of yukata, toch? Heb je nog nooit gehoord van deze tweede termijn?

Beide kledingstukken hebben een T-vorm, lange mouwen en decoratieve riemen, waardoor het niet eenvoudig is yukata van kimono te onderscheiden.

En toch zijn de kimono en yukata twee heel verschillende traditionele Japanse kledingstukken. Ze lijken qua uiterlijk op elkaar, maar er zijn veel verschillen tussen de yukata en de kimono die op het eerste gezicht niet duidelijk te herkennen zijn. Weten hoe je ze uit elkaar kunt houden is heel belangrijk om de minste fout te vermijden.

Veel westerlingen verwarren deze twee Japanse klederdrachten, en ik wed dat u dat ook doet (anders zou u hier dit blog niet lezen). Maar geen paniek, laten we samen kijken hoe we de kimono van de yukata kunnen onderscheiden. Laten we het zonder meer uitzoeken.

Het verschil in stof

Het belangrijkste verschil tussen kimono en yukata is de stof. Traditioneel worden kimono’s gemaakt van zijden stof en de meest verfijnde modellen kunnen gemaakt zijn van brokaat, een rijke zijden stof versierd met geborduurde patronen, goud- en zilverdraden. Dit luxueuze materiaal verklaart de hoge prijs van de kimono, een traditioneel kledingstuk waarvan de esthetiek de natuurlijke elegantie van de Japanners weerspiegelt.

De yukata werd oorspronkelijk gedragen door Japanse edelen na het baden, en is dus gemaakt van katoen. De stof is daarom licht, ademend en in staat om vocht van het lichaam te absorberen en het tegelijkertijd koel te houden. Tegenwoordig kunt u kimono’s vinden van katoen of polyester, een goedkoop synthetisch materiaal dat helpt het zweet van het lichaam te verdampen.

Kimono vs Yukata Stof

De Yucatan is erg populair bij westerlingen die het graag als vrijetijdskleding dragen. Als u Japanse kimono’s of yucatan voor uzelf wilt kopen, kan het natuurlijk heel nuttig zijn om het verschil tussen de stoffen te kennen.

Maar als die jurk wordt gedragen door de persoon voor je, is het niet altijd gemakkelijk om op het eerste gezicht het materiaal van de stof te identificeren, tenzij je kijkt naar het ingrediëntenlabel aan de binnenkant, dat kan vreemd lijken… Gelukkig zijn er andere verschillen tussen kimono en yukata die je aanwijzingen kunnen geven. Daar gaan we!

Aanwezigheid van ondergoed

Als u een kimono of een yukata wilt dragen, moet u weten dat een andere factor die hen onderscheidt is of u ondergoed draagt dat nagajuban wordt genoemd of niet. Kimono’s zijde of brokaat is een delicaat materiaal en wordt zelden gereinigd om de levensduur van dit dure kledingstuk te verlengen.

Daarom dragen de Japanners er een gewaad onder, een binnenvoering van zijde of katoen (meestal wit) om de kimono te beschermen tegen zweet.

Kimono vs Yukata Ondergoed

De yukata daarentegen is een relatief eenvoudig kledingstuk dat gemakkelijk te reinigen is, zodat je er geen jurk onder hoeft te dragen. Yukatas zijn eigenlijk licht, ademend en comfortabel om te dragen in de zomer, dus het zou onlogisch zijn om er laagjes onder te dragen.

Aantal lagen kleding

Om te weten of iemand een nagajuban draagt en om te bepalen of het een kimono of een yukata is, hoef je alleen maar naar de kraag te kijken. Als het kledingstuk twee kragen heeft, is het een kimono! De onderste kraag (meestal wit) is de nagajuban kraag. Als slechts één kraag zichtbaar is, is de kans groot dat het om een yukata gaat.

Kimono vs Yukata Laagje kleding

Lengte van de mouwen

Een ander verschil tussen kimono en yukata is de lengte van de mouwen. Kimono-mouwen kunnen variëren afhankelijk van de leeftijd van de persoon, de sociale status of hoe formeel een evenement is. Zo is de furisode de kimono met de langste mouw die zelfs de grond kan raken. Dit type kimono is gereserveerd voor jonge alleenstaande vrouwen.

In het verleden stelde dit kenmerk jonge mannen in staat om vrouwen te identificeren die geschikt waren voor het huwelijk. Tegenwoordig is deze praktijk minder gebruikelijk. Er zijn vele andere soorten kimono’s met mouwen, zoals deze prachtige Japanse Kimono vrouw blauw. U zult echter nooit zien dat de mouwen van dit model verder gaan dan 50 cm en de grond raken.

Kimono Furisoden vs Yukata

Sokken dragen (of niet dragen)

De kimono is een formeler kledingstuk dan de yukata. Het is daarom verplicht om witte sokken, geta’s of houten ori aan je voeten te dragen! Voor wie het niet weet: ze worden gedragen met speciale Japanse sokken, tabi genaamd, die de speciale eigenschap hebben dat ze de grote teen scheiden van de rest van de tenen, zodat je de band van Japanse geta-sandalen gemakkelijk tussen de tenen kunt steken.

Kimono vs Yukata Tabi en Sokken

Als je ooit een kimono moet dragen, onthoud dan dit: trek je sokken aan voordat je je jurk aantrekt, want als je de kimono eenmaal hebt aangetrokken, kun je er geen meer dragen.

Het is niet verplicht om witte sokken te dragen in de yucatan. Je kunt zelfs je blote voeten in geitenvel of houten roeispanen steken.

Wanneer draag je deze kleren?

Nu je het verschil weet tussen een yukata en een kimono, is het belangrijk om te weten wanneer je ze moet dragen om geen fout te maken, want deze twee gelijkaardige kledingstukken zijn geschikt voor verschillende gelegenheden.

Kimono is een traditioneel Japans kostuum dat gedragen kan worden bij formele gebeurtenissen zoals bruiloften, diploma-uitreikingen, theeceremonies en nieuwjaarsgebeden.

de juiste tijd om een kimono of yukata te dragen

De yukata is een meer feestelijk en casual kledingstuk. Japanners dragen het vooral in de zomer om deel te nemen aan vuurwerk, zomerfestivals of Matsuri volksfeesten.

Je ziet ook Japanse mensen het in hun dagelijks leven dragen. Het wordt echter sterk afgeraden om de yukata te dragen bij officiële ceremonies of andere formele gelegenheden. Daarom is het belangrijk onderscheid te maken tussen kimono en yukata.

Pas uw kleding aan de seizoenen aan

Een ander trucje om te raden of iemand op straat een kimono of een yukata draagt, is te letten op het huidige seizoen. Tot nu toe hebben we al vaak gezegd dat de yukata gemaakt is van een dunne, lichte en ademende stof, dus het is zomerkleding. Dit is een goede hint voor jou!

Daarom is er bijna geen kans om iemand in de winter een yukata te zien dragen. Anderzijds zijn kimono’s dikker en kunnen ze worden gecombineerd met andere kleding die geschikt is voor winterweer, zoals bontsjaals.

Volgens dezelfde logica zult u in de zomer eerder mensen tegenkomen die yukatas dan kimono’s dragen.

Kimono in de winter vs Yukata in de zomer

De belangrijkste regel!

Of u nu een kimono of een yukata draagt, er is één zeer belangrijke regel die in beide gevallen moet worden nageleefd: wanneer u uw outfit aantrekt, moet u deze sluiten door de linkerkant over de rechterkant bij de borst te kruisen!

In de Japanse cultuur is het vouwen van de rechterkant over de linkerkant voorbehouden aan overledenen en symboliseert daarom de dood. Zorg ervoor dat uw kimono of yukata goed gesloten is voordat u naar buiten gaat!

Kunnen buitenlanders een kimono of yukata dragen?

Natuurlijk kunnen ze dat! In de zomer zie je veel westerlingen in yukata. Er zijn ook veel winkels waar u voor een dag een kimono of yukata kunt huren.

Dragen Japanners nog Kimono of Yukata?

Tegenwoordig dragen mannen en vrouwen kimono’s op bruiloften, ceremonies en diploma’s. Sommige oudere vrouwen en zelfs sommige mannen dragen nog regelmatig kimono’s. Maar tegenwoordig dragen vrouwen veel vaker yukata dan mannen.

Yukata of Kimono: welke moet je kiezen?

Nu weet u alles wat er te weten valt over deze twee traditionele kledingstukken en kunt u de kimono in een oogwenk van de yukata onderscheiden. U kunt nu met een gerust hart naar Japan gaan!

Bent u uitgenodigd voor officiële Japanse evenementen, zoals een theeceremonie of een bruiloft? Ben je van plan om een cosplay feest bij te wonen in de winter? Ga een Japanse kimono kopen!

Als je elke dag een comfortabele ”kimono” wilt dragen of als je van plan bent zomerfestivals in Japan bij te wonen, heb je een yukata nodig!

U kunt deze 2 outfits vinden via onze collectie Japanse kimono’s, die u direct kunt bereiken door op onderstaande afbeelding te klikken.

Japanse Kimono

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *